Hem dengeli beslenmenize destek hem de kilo verme diyetiniz için sağlıklı bir seçenek olacak olan bu sebze sote tarifini kış sebzeleriyle hazırladık. Tabi çok seçenekli bir yemek bu. Damak zevkinize uygun başka başka sebzelerle de hazırlayabilirsiniz. Daha ferahlatıcı bir lezzet için en son kapak kapalı pişmeye bırakmadan önce 1/2 limonu incecik dilimleyerek üzerine serpebilirsiniz.
Tarifi ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular
Sebze sote içine ne konur?
Mevsimine göre sebze sotenizin içine:
Kışın: kereviz, havuç, pırasa, karnıbahar, brokoli, brüksel lahanası, kırmızı veya beyaz lahana, pancar, (ayrıca yazdan kurutulmuş veya ev yapımı konserve olarak yaz sebzeleri) vb. koyabilirsiniz.
Yazın: patlıcan, kabak, biber çeşitleri, taze fasulye, bezelye, bakla, enginar, domates, mısır, vb. koyabilirsiniz.
Kışın pazardan ne alınır?
Yukarıda da belirttiğimiz: kereviz, havuç, pırasa, karnıbahar, brokoli, brüksel lahanası, kırmızı veya beyaz lahana, pancar, turp, şalgam, vb. yanı sıra, marul, maydanoz, dereotu, roka, vb. yeşillikler, taze soğan, taze sarımsak, turp otu, cibez, radika, hardal otu, arapsaçı, kara lahana, ebe gümeci gibi otları satın alabilirsiniz. Bu gibi sebze ve diğer bitkilerin en lezzetli hali kışın soğuğu yiyince olur. Bunun dışında yörelere göre değişen ürünler de olabilir. Mutlaka kendi coğrafyanızda geleneksel -atalık şekilde yetişen ürünleri ağırlıklı olarak tercih edin. Bunlar sizin bünyenize en uygun yiyeceklerdir.
Sebzeler hangi sırayla pişirilir?
Havucu daha kolay pişmesi için ilk önce birkaç dk tek başına soteleyip daha sonra soğan, sarımsak ve biberi soteleyip pembeleştirin. Suyunu ekleyip kaynadıktan sonra sırasıyla
yumrulu sebzeleri (kereviz, patates gibi)
daha sonra karnıbahar, brokoli, vb. gibi daha çabuk pişenleri,
en son da yeşil sebzelerden ıspanağın sırasıyla kökleri, sapları ve yaprakları, aynı şekilde kerevizin de sap ve yaprak kısımlarını tencereye almak gerekir.
Sebzeler en sağlıklı nasıl pişirilir?
Sebzelerden en iyi faydayı sağlamak için öncelikle satın alırken taze olanları: renkleri parlak, sap ve yaprakları diri ve diğer örnekleriyle karşılaştırarak daha makul büyüklükte olan sebzeleri tercih edin. Bunun için alışverişe gider gitmez hemen ilk önünüze çıkan tezgaha takılmayıp biraz pazarı dolaşmakta yarar var. Etiketlerde yazan "organik", "doğal", "köy" gibi sıfatlara kanmayıp kendi 5 duyunuza ve sezgilerinize güvenin. Tabi en taze sebzeleri alıp eve getirip buzdolabında bayatlatmamak gerekir. Yemek pişirme sıralamasında önceliği taze ürünlere verin. İlk giren ilk çıkar prensibine uymaya çalışın.
Sağlıklı pişirme konusuna gelince;
buharda,
az suyla haşlayarak,
fırında,
ızgarada/grilde, pişirmenizi öneririz. Sebzelerinizi dağılmayacak sadece yumuşayacak kadar pişirin. Ayrıca tuzunu da pişmeye yakın ve ölçülü olarak ekleyin. Kullandığınız yağın da ölçüsüne dikkat edin.

Kış Sebze Sotesi Tarifi Yapılışı
Malzeme ve Ön Hazırlık
1 orta boy havuç, küp doğranmış
1 orta boy soğan, piyazlık doğranmış
2-3 sarımsak, dilimlenmiş
1 kase brüksel lahanası, ikiye bölünmüş
1 kase brokoli, buharda pişmiş -hafif diri
1 kase karnıbahar, buharda pişmiş -hafif diri
soya sosu, 2 ykş
keten tohumu, susam, zerdeçal, pul biber, karabiber
(tuz-gerekirse)
zeytinyağı, soteleme sırasında gerektikçe az az beslenecek
Uygulama
Ön işlemler: Tüm malzemeyi hazırlayın. Tavayı zeytinyağıyla birlikte orta ocak harlı ateşe alın.
Pişirme: Yağ ısınınca sırasıyla havuç, soğan, sarımsakları pembeleşene kadar soteleyin. Daha sonra brüksel lahanası, karnıbahar ve brokoliyi hepsini birden tavaya ekleyin. Birkaç dk zedelemeden soteleyin. Soya sosu, baharatlar, tohumlar ve tuzunu ekleyip 1 dk daha soteleyin ve tavanın kapağını kapatın. Ocağı iyice kısıp 5-6 dk pişmeye bırakın.
Servisi: Çorbaların ardından, protein tabakları ve pilav grubu yanında tamamlayıcı veya ana yemek olarak servis edebilirsiniz.
Bir zeytinyağlı sebze tarifi olarak Kış Sebze Sotesi Tarifi'ni nasıl buldunuz? Lütfen deneyin ayrıca yorum ve görsellerinizi aşağıdaki paylaşım noktasında paylaşın.

Pilav ve Makarnalar kategorisinden birbirinden lezzetli birçok tarifler ve yüzlerce enfes yemek tarifi için aşağıdaki bütonla Lezzet Kutusu'na üye olmayı unutmayın.
Aşağıdaki linklerden sosyal medya ve YouTube'da da Lezzet Kutusu'nu lütfen takip edin.
Comments